44-ти Международен фестивал "Софийски музикални седмици"  - 24 Май - 27 Юни 2013 г.
Основна програма
25 Юни 2013 г.
Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
Основна програма
Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
     

25 юни 2013
вторник

19.00 ч.
Голяма зала "България"

"Джазът среща класиката"
концерт на
Бойко Цветанов,
Стоян Бончев,
Алекс Зографов.

С участието на
оркестър "Симфониета"
под диригентството на Алекс Зографов. 

В програмата:
джазови стандарти, канцонети и арии
от Алекс Зографов, Росини, Пучини и др.

     
"ДЖАЗЪТ СРЕЩА КЛАСИКАТА"

Световен български тенор, световна джазова певица от румънски произход, завършил МИО млад певец - под палката на преуспял в САЩ и почти неизвестен тук български джазмен - това е компанията на концерта под горния наслов!

Да започнем от Алекс Зографов - пианист, продуцент, композитор и аранжор в САЩ, работил с имена като Нана Мускури, Джино Ванели, Джордж Бенсън, Дон Елис, Андрю Лойд Уебър, Франк Запа, Дийп Пърпъл и много други. Аура Урзичеану е балканска звезда през 60-те години, а през 1972 г. дебютира зад океана в Карнеги Хол с Дюк Елингтън и неговия оркестър. В дългата си кариера е пяла с Ела Фицджералд, Бил Еванс, Куинси Джоунс, Дизи Джилеспи, Пол Дезмънд, Джо Пас, Мел Люис и кой ли не още. Зашеметяващ е житейският завой на Стоян Бончев - от икономист и успешен мениджър до оперен певец с късен дебют, но с блестящи възможности за кариера като дълбок бас. А името на обикалящия световните оперни сцени Бойко Цветанов е финалният лакмус, който говори, че този концерт ще бъде музикално лакомство, което може да се опита само веднъж. В сътрудничество с оркестър "Симфпниета" на 25 юни в зала "България" чуйте невероятния микс между джаз, канцонети и опера, за се убедите още веднъж - жанровете в днешно време са нарисувани с тебешир клетки за големите музикални лъвове!

     

     

25 юни 2013
вторник

19.00 ч.
Зала 9 на НДК

Рецитал на
Стефан Попов - виолончело,
Даниела Дикова - пиано.

В програмата:
Шуберт, Шуман, Цезар Франк.

     
ОТ ЛОМ ДО ЛОНДОН И НАЗАД

Фестивалът най-сетне осъществява едно тъй дълго чакано завръщане на виолончелиста Стефан Попов на софийска сцена - на 25.06. в зала 9 на НДК. Ученик на Святослав Кнушевицки и Мстислав Ростропович, лауреат на конкурси в Женева, Виена, Флоренция и Москва, от 1977 г. той преподава в Гилдхол Скул оф Мюзик в Лондон и на многобройни майсторски класове по света. През 2008 г. е удостоен с титлата "Кавалер на виолончелото" за приноса му за каузата за свирене на виолончело. Между безбройните му концертни и звукозаписни реализации знаменателна е неговата преработка и записът през 2006 г. на цигулковия концерт на Бетовен - "като частична компенсация за това, че Бетовен не е написал концерт за виолончело". На концерта в сътрудничество с Даниела Дикова ще прозвучат произведения от Шуберт, Шуман и Цезар Франк, Стефан Попов ще направи и "премиера" на един нов инструмент - ще свири на виолончело на големия наш лютиер Апостол Калоферов, изработено от върба (самият Страдивари е имал само две чели от върба). 

     
ДАНИЕЛА ДИКОВА

е родена в гр. София. Завършва Българска държавна консерватория в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и майсторски клас по пиано, камерна музика и клавирен съпровод. Опитен акомпанятор на инструменталисти и певци, тя работи към катедра "Цигулка" на Националната музикална академия. Даниела Дикова е осъществила множество записи за БНТ и БНР и концертира из Европа и Азия. През 2005г. заедно с цигуларката Галина Койчева и челиста Джефри Дийн, основава трио "Арденца", носител на "Кристална лира" 2009г. на СБМТД за високи постижения в областта на камерната музика. През 2010г. създава първия международен конкурс в България за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO, за който през 2012г. е удостоена с наградата "Златно перо" за принос към българската култура.